Alcohol use disorder (jyosilpsycho-hub)

Alcohol use disorder

01. Which is the first symptom apprear in alcohol withdrawl ?

  • Tremors
  • Delirium
  • visuall hallucination
  • Sleep disturbances

ANSWER: Tremors

02. Most common symptom of alcohol withdrawl is :

  • Diarrhea
  • Tremor
  • Rhinorrhea
  • Bodyache

ANSWER: Tremor

03. Irresistible urge to drink alcohol is known as :

  • Dipsomania
  • Kleptomania
  • Bibiliomania
  • Pyromania

ANSWER: Dipsomania

04. Which psychoactive substances cause both physical and psychological dependence are :

  • Alcohol
  • Opioids
  • Nicotine
  • All of the above

ANSWER: All of the above

05. Which psychoactive substances do not required symptomatic treatment in withdrawl features :

  • Alcohol
  • Cannabis
  • Cocaine
  • Morphine
  • None of the above

ANSWER: Cannabis

06. Which of the following is the characteristic of alcohol withdrawl ?

  • Illusion
  • Hallucination
  • Delusion
  • Drowsiness

ANSWER: Hallucination

07. Which of the following is not an important factor in development of substance dependence ?

  • Intelligence
  • Family history of substance use
  • Peer pressure
  • Personality

ANSWER: Intelligence

08. Diagnosis of alcohol dependence includes all of the following excluding ?

  • Lack of tolerance
  • Inability to cut down alcohol
  • Need for daily drinking to function adequately
  • Impaired social and occupational functioning

ANSWER: Lack of tolerance

09. “Audit TEST” is used for which of the following ?

  • Opioids use disorder
  • Cannabis use disorder
  • Nicotine use
  • Alcohol use disorder
  • None of the above

ANSWER: Alcohol use disorder

10. Psychiatric complication of alcohol dependence are :

  • Anxiety
  • Depression
  • Mania
  • Suicide
  • All of the above

ANSWER: All of the above

11. Which of the following true about delirium tremens :

  • Auditory hallucination
  • Visual hallucination
  • Seen in alcohol withdrawl
  • All of the above

ANSWER: All of the above

12. Widmark formula is used for :

  • Cannabis
  • Opoids
  • Alcohol
  • Hallucinogen

ANSWER: Alcohol

13. Which of the following are criteria for substance dependence excluding ?

  • Recurrent substance related to legal problems
  • Repeated unsuccessful attempts to quit the substances
  • Characteristics withdrawl symptoms/substance taken to relieve withdrawl
  • Substance taken in large amount and for longer than intended

ANSWER: Recurrent substance related to legal problems

14. Which of the following statements are true about “Blackouts” ?

  • It is a discrete episode of anterograde amnesia.
  • It is associated with alcohol intoxication.
  • Remote memory is relatively intact during Blackouts.
  • All of the above

ANSWER: All of the above

15. Which of the following symptoms are true about alcohol dependence excluding ?

  • No tolerance
  • Physical dependence
  • Withdrawl symptoms
  • CAGE assessment
  • All of the above

ANSWER: No tolerance

16. Wernicke’s encephalopathy is due to deficiency of :

  • Pyridoxine
  • Thiamine
  • Folic acid
  • Ascorbic acid

ANSWER: Thiamine

17. Wernicke’s encephalopathy involves which part of central nervous system :

  • Thalamus
  • Frontal lobe
  • Mammillary body
  • Arcuate fasciculus

ANSWER: Mammillary body and Thalamus

18. Which of the following is included in the classical triad of wernicke’s encephalopathy ?

  • Ataxia
  • Peripheral Neuropathy
  • Abdominal Pain
  • Autonomic dysfunction

ANSWER: Ataxia

19. Which of the following parts is not affected in Wernicke’s encephalopathy ?

  • Kidney
  • Hypothalamus
  • Thalamus
  • Mammillary bodies

ANSWER: Kidney

20. What are the clinical feature(S) of Korsakoff psychosis ?

  • Delirium
  • Confabulaton
  • Ophthalmoplegia
  • Retrograde amnesia

ANSWER: Confabulaton and Retrograde amnesia

To read more test, click on the below Link:

Leave a Reply

error: Content is protected !!