Bipolar Disorder MCQs (Jyosilpsycho-hub)

Bipolar Disorder

01. Mania is characterized by :

  • High self-esteem
  • Loss of orientation
  • Loss of Insight
  • Paranoid Delusion
  • All of these above

ANSWER: Both High self-esteem and Loss of Insight

02. Which of the following is not a clinical feature of Mania ?

  • Elation
  • Pressure of speech
  • Delusion of grandiosity
  • Disorientation

ANSWER: Disorientation

03. Which of the following is not a symptoms of Mania ?

  • Elavated mood
  • Delusion of Grandiosity
  • Distractibility
  • Increased sleep

ANSWER: Increased sleep

04. Which type of sleep pattern seen in mania ?

  • Insomania
  • Hypersomnia
  • Somnambulism
  • Decreased need for sleep

ANSWER: Decreased need for sleep

05. According to the ICD-10, for the diagnosis of manic disorder, the symptoms should present for at least :

  • 1 week
  • 2 weeks
  • 3 weeks
  • 4 weeks

ANSWER: 1 week

06. The clinical freatures of manic disorder :

  • Elavated mood
  • Delusion of Grandiosity
  • Distractibility
  • All of these above

ANSWER: All of these above

07. Suicidal tendencies are seen in which disorders :

  • Depression
  • Substance use disorder
  • Schizophrenia
  • All of these above

ANSWER: All of these above

08. Which chromosome associated with bipolar disorder :

  • Chromosome 13
  • Chromosome 16
  • Chromosome 18
  • Chromosome 23
  • All of these above

ANSWER: Chromosome 18

09. Bipolar II disorder includes which disorders :

  • Dysthymia
  • Single manic episode
  • Cyclothymic disorder
  • Major depression and hypomania

ANSWER: Major depression and hypomania

10. Suicide risk is seen in all excluding :

  • Male sex
  • Durg dependence
  • Social isolation
  • Conversion

ANSWER: Conversion

11. Which of the following neurotransmitters is responsible for increased suicidal tendency :

  • Decreased Dopamine
  • Decreased serotonin
  • Increased GABA
  • Increased Noradrenaline

ANSWER: Decreased serotonin

12. Which of the following are true about bipolar disorder excluding :

  • Mean age of onset is 21 years
  • Lifetime prevalence is around 1 %
  • Prevalence is more amongst females than males
  • Prevalence varies according to socioeconomic status

ANSWER: Prevalence is more amongst females than males

13. Which of the following is/are included in bipolar disorders :

  • Hypomania
  • Hyperthymia
  • Cyclothymia
  • Kleptomania
  • All of these above

ANSWER: Hypomania and Cyclothymia

14. Suicidal risk are most common in :

  • Reactive depression
  • Childhood depression
  • Psychotic depression
  • All of these above

ANSWER: Psychotic depression

15. What is the incidence of suicide in India :

  • 8-10/100 population
  • 8-10/1000 population
  • 8-10/10000 population
  • 8-10/100000 population

ANSWER: 8-10/100000 population

16. The period of normalcy is seen between two psychosis. which will be the diagnosis ?

  • Substance use disorder
  • Depression
  • Schizophrenia
  • Manic depressive psychosis

ANSWER: Manic depressive psychosis

17. Risk factor for suicide in depression are all excluding :

  • Family history of suicide
  • Female
  • Male > 45 years
  • Child with conduct disorder

ANSWER: Female

18. Which drug is used in acute mania ?

  • Chlorpromazine
  • Lithium
  • Valproic acid
  • Risperidone

ANSWER: Lithium

19. Treatment for bipolar disorder excluding :

  • ECT
  • Aversion therapy
  • Antidepressant medication
  • Lithium

ANSWER: Aversion therapy

20. Lamotrigine is used in the treatment of :

  • Hypomania
  • Bipolar depression
  • Euphoric mania
  • Dysphoric mania

ANSWER: Bipolar depression

To read more test, click on the below Link:

Leave a Reply

error: Content is protected !!