MCQs on Depression (Jyosilpsycho-hub)

Depression

01. Dysthymia is a :

  • Chronic severe depression
  • Chronic mild depression
  • Bipolar disorder
  • Acute depression
  • None of these above

ANSWER:Chronic mild depression

02. Persistent feelings of guilt is seen in :

  • Schizophrenia
  • Mania
  • Depression
  • OCD
  • All of these above

ANSWER: Depression

03. Which neurotransmitters are involved in depression ?

  • Serotonin and norepinephrine
  • GABA and Dopamine
  • Serotonin and Dopamine
  • Norepinephrine and GABA

ANSWER: Serotonin and norepinephrine

04. Most commonly depression is seen in :

  • Young girl
  • Children
  • Middle aged Female
  • Middle aged Men
  • None of these above

ANSWER: Middle aged Female

05. According to DSM-5, duration criteria for diagnosis of depression is :

  • 1 week
  • 2 weeks
  • 3 weeks
  • 4 weeks

ANSWER: 2 weeks

06. For the diagnosis of major depressive disorder, which of the following symptoms must be present according to DSM-5 :

  • repeated suicidal ideas
  • Loss of interest or pleasure
  • Indecisiveness
  • Insomania

ANSWER: Loss of interest or pleasure

07. Higher level of cortisol levels are seen in which of the following disorder ?

  • Schizophrenia
  • Depression
  • Mania
  • Obsessive compulsive disorder
  • None of these above

ANSWER: Depression

08. Which of the following is not part of cognitive triad of Beck ?

  • Gulit
  • Helplessness
  • Hopelessness
  • Worthlessness

ANSWER: Gulit

09. Aaron Becks cognitive theory od depression is true, excluding

  • Negative thought about self
  • Negative thought about past
  • Negative thought about future
  • Negative thought about environment

ANSWER: Negative thought about past

10. Depression is seen in :

  • Hypoglycemia
  • Hyperthyridism
  • Pheochromocytoma
  • All of these above

ANSWER: Hyperthyridism

11. Depression is a feature of which of the following condition ?

  • Hypopituitarism
  • Hypothyroidism
  • Hyperthyroidism
  • All of these above

ANSWER: All of these above

12. Distrurbances of biological rhythm bascically observed in which of the following disorder?

  • Schizophrenia
  • Mania
  • Depression
  • Anxiety disorder

ANSWER: Depression

13. Nihilistic delusions are seen in :

  • Double depression
  • Endogenous depression
  • Depression in involutional stage
  • All of these above

ANSWER: All of these above

14. Nihilism, somatization and agitation in old age are the hallmark symptoms of :

  • Depressive stupor
  • Atypical depression
  • Somatized depression
  • Involutional melancholia

ANSWER: Involutional melancholia

15. What is true about major depressive disorder except :

  • Associated with hypothyroidism
  • Commonly ssen in female
  • Family history of major depression
  • Recovery is complete after treatment

ANSWER: Recovery is complete after treatment

16. Double depression is :

  • Depression for two years
  • Two episode of depression
  • Depression with dysthymia
  • Dysthymia

ANSWER: Depression with dysthymia

17. Most common type of postpuerperal psychosis is :

  • Depression
  • Mania
  • Suicide
  • Anxiety

ANSWER: Depression

18. Which of the following is not a clinical features of depression :

  • Suicidal ideas
  • Depressed mood
  • Hyperactivity
  • Loss of appetite

ANSWER: Hyperactivity

19. Somatic symptoms of depression include all, excluding

  • Insomnia
  • Reduced libido
  • Feeling of guilt
  • Weight change

ANSWER: Feeling of guilt

20. Neurotic depression in ICD-9 is stated as _______ in ICD-10 ?

  • Delirium
  • Dysthymia
  • Somatoform disorder
  • Adjustment disorder

ANSWER: Dysthymia

To read more test, click on the below Link:

Leave a Reply

error: Content is protected !!