Mcqs on opioids

Opioids

01. If you are having diarrhea, rhinorrhea, sweating and lacrimation. What is the most probable diagnosis ?

  • Alcohol withdrawl
  • Heroin withdrawl
  • LSD withdrawl
  • Cocaine withdrawl
  • All of these above

ANSWER: Heroin withdrawl

02. Which of the following substances’s withdrawl symptoms causes yawning and piloeraction ?

  • Smoking
  • Cannabis
  • Morphine
  • Alcohol

ANSWER: Morphine

03. Which of the following is not an opoid peptide ?

  • Endorphins
  • Leu-enkephalins
  • Epinephrine
  • Met-enkephalins

ANSWER: Epinephrine

04. Which of the following can be the cause of Opioids ?

  • Physical dependence
  • Psychological dependence
  • Emotional dependence
  • None of the above

ANSWER: Physical dependence and psychological dependence

05. What is/are the withdrawl sign of morphine ?

  • Diarrhea
  • Rhinorrhea
  • Lacrimation
  • Withdrawl symptoms generally occur after 6-8 hours of last use
  • All of the above

ANSWER: All of the above

06. Angel dust is the street name for :

  • Phencyclidine
  • Morphin
  • LSD
  • Heroine

ANSWER: Phencyclidine

07. Which of the following substances seen in morphine poisoning ?

  • Pinpoint pupil
  • Cyanosis
  • Respiratory depression
  • All of the above

All of the above

08. Which of the following is not the feature of nicotine withdrawl ?

  • Depression
  • Anxiety
  • Headache
  • Tachycardia

ANSWER: Tachycardia

09. Most common substance abuse in India is :

  • Tobacco
  • Alcohol
  • Cannabis
  • Oipids

ANSWER: Alcohol

10. Which of the following is a rave drug ?

  • Cocaine
  • Heroine
  • Methamphetamine
  • Morphine

ANSWER: Methamphetamine

11. Which of the following is a date rape drug ?

  • Cocaine
  • Heroine
  • Morphine
  • Flunitrazepam

ANSWER: Flunitrazepam

12. Which of the following is not features of caffine withdrawl ?

  • Delusion
  • Depression
  • Weight gain
  • Headache

ANSWER: Depression

13. Which of the most commomnly medication used worldwide for treatment for opioids dependence ?

  • Naltrexone
  • Naloxone
  • Methadone
  • All of the above

ANSWER: Methadone

14. Wernicke’s encephalopathy is due to the deficiency of :

  • Thamine
  • Folic Acid
  • Ascorbic acid
  • Pyridoxine

ANSWER: Thamine

15. All of the following relatively normal in Korsakoff’s psychosis except :

  • Learning
  • Language
  • Intelligence
  • Implicit memory

ANSWER: Learning

16. Treatment of Opoid dependence includes :

  • Buprenorphine
  • Naloxone
  • Naltrexone
  • All of the above

ANSWER: Buprenorphine and Naltrexone

17. Wernicke’s korsakoff syndrome is characterised by all excluding :

  • Confabulation
  • Ataxia
  • Loss of remote memory
  • Nystagmus and paralysis of certain ocular muscle

ANSWER: Loss of remote memory

18. Which of the following part(s) is/are not affected in Wernicke’s disease ?

  • Kideny
  • Hypothalamus
  • Thalamus
  • Mammillary bodies

ANSWER: Kideny

19. Which of the following is a stimulant ?

  • Alcohol
  • Cannabis
  • Nicotine
  • Cocaine

ANSWER: Cocaine

20. Paranoid delusions are associated with use of :

  • Cocaine
  • Heroine
  • Cannabis
  • Alcohol

ANSWER: Cocaine

Leave a Reply

error: Content is protected !!