Organic mental disorder mcq

Organic mental disorders

01. Disorientation occur in which disorder ?

  • Mania
  • Depression
  • Schizophrenia
  • Organic mental disorder

ANSWER: Organic mental disorder

02. Which is the following most important clinical features of delirium ?

  • Delusion
  • Hallucination
  • Clouding of consciousness
  • Perseveration of speech

ANSWER: Clouding of consciousness

03. Which of the following is/are cognative disorders ?

  • Hallucination
  • Delirium
  • Delusion
  • Dementia
  • All of these above

ANSWER: Delirium and Dementia

04. Slow waves in EEG activity are seen in :

  • Dementia
  • Amnesia
  • Depression
  • Delirium
  • Manic disorder

ANSWER: Delirium

05. Which of the following is/are the features of organic mental disorders ?

  • Lack of insight
  • Confusion
  • Impairement of consciousness
  • All of these above

ANSWER: All of these above

06. What is/are the features of organic psychosis ?

  • Split personality
  • Altered sensorium
  • Visual hallucination
  • All of these above

ANSWER: All of these above

07. Delirium is defined as :

  • acute onset of disturbed consciousness.
  • chronic onset of disturbed consciousness.
  • progressive imapairement of intellectual functioning and memory without impairement of consciousness.
  • disorientation without clouding of consciousness.

ANSWER: acute onset of disturbed consciousness.

08. What are the clinical features of delirium ?

  • Attentional deficit
  • Disturbed sleep pattern
  • Clouding of consciousness
  • Visual hallucination
  • All of these above

ANSWER: All of these above

09. Organic mental disorder is refered by

  • Flight of ideas
  • Incoherence
  • Perseveration of speech
  • All of these above

ANSWER: Perseveration of speech

10. MMSE is used for the diagnosis of which disorder :

  • Schizophrenia
  • Dementia
  • Anxiety disorder
  • Depression

ANSWER: Dementia

11. Mini Mental Status Examination is/are used to evaluate :

  • Insight
  • Mood
  • Affect
  • Cognation
  • Thought

ANSWER: Cognation

12. What is/are the cause of organic amnestic syndrome ?

  • Hypoxia
  • Hypoglycemia
  • Multiple sclerosis
  • All of these above

ANSWER: All of these above

13. Anterograde amnesia is seen in which of the following disease ?

  • Alzheimer’s disease
  • Head injury
  • Stroke
  • All of these above

ANSWER: Stroke

14. Which is the most common organic mental disorders ?

  • Delirium
  • Dementia
  • Amnestic syndrome
  • All of these above

ANSWER: Delirium

15. Which of the following cases(s), delirium is/are seen ?

  • Hip fracture
  • Open heart surgery
  • Severe burns
  • All of these above

ANSWER: All of these above

16. Which is/are reversible cause(s) of dementia ?

  • Vitamin D deficiency
  • Vitamin B12 deficiency
  • Hypothyroidism
  • All of these above

ANSWER: Vitamin B12 deficiency and Hypothyroidism

17. Dementia is/are present in all excluding :

  • Ganser’s syndrome
  • Lewy body dementia
  • Alzheimer’s disease
  • Pick’s disease

ANSWER: Ganser’s syndrome

18. Which of the following neurotransmitters are decreased in Alzheimer’s disease ?

  • Corticotropin
  • Norepinephrine
  • Acetylcholine
  • None of these above

ANSWER: Acetylcholine

19. Most common cause of dementia is ?

Wilson’s disease
Vascular dementia
Parkinson’s disease
Alzheimer’s disease

ANSWER: Alzheimer’s disease

20. Catastropic reaction is a clinical features of which disorder ?

  • Delirium
  • Dementia
  • Amnesia
  • Substance use disorder

ANSWER: Dementia

Leave a Reply

error: Content is protected !!