Psychotherapy (Jyosilpsycho-hub)

Psychotherapy

01. Which of the following technique is involved in surgical alteration of the brain ?

  • Psychic surgery
  • Psychosurgery
  • brain lesioning
  • Electroconvulsive Therapy

ANSWER: Psychosurgery

02. The Mirror technique and Role reversal techniques are involved with :

  • psychodrama.
  • Humanstic therapy.
  • psychoanalysis.
  • logotherapy.

ANSWER: Psychodrama

03. Which of the following is/are associated with Freud’s theory and based on the belief that neuroses were caused by

  • negative self-regard and self-awareness.
  • repressed memories, motives, and conflicts.
  • destructive interpersonal relationships.
  • learned maladaptive behaviors.

ANSWER: Repressed memories, motives, and conflicts

04. Which of the following process of psychoanalysis, client avoid talking about certain subjects. This process is called

  • Counter transference
  • Resistance
  • Transference
  • Analysis

ANSWER: Resistance

05. The prefrontal lobotomy has been replaced by

  • X-ray therapy.
  • Deep-lesioning techniques.
  • MRI.
  • ECT.

ANSWER: Deep-lesioning techniques

06. According to Aaron T. Beck, which of the following negative ________ underlie depression.

  • unconscious motives
  • irrational fears
  • self-defeating thoughts
  • unrealistic goals
  • All of these above

ANSWER: Self-defeating thoughts

07. Which of the following problem therapist faced in aversion therapy is

  • identifying and removing rewards.
  • constructing a realistic hierarchy.
  • the over use of habituation.
  • transfer of learning to the real world.

ANSWER: Transfer of learning to the real world

08. Psychoanalysis, behavior therapy, reality therapy, and client-centered therapy are all forms of

  • Logo therapy.
  • Psychotherapy.
  • Group therapy.
  • Psychic therapy.

ANSWER: Psychotherapy

09. Unconditional positive regard is part of what therapy?

  • Client-centered therapy
  • Psychoanalysis
  • Logotherapy
  • Gestalt therapy

ANSWER: Client-centered therapy

10. Which of the following is a form of psychotherapy developed by Freud called as

  • Somatotherapy.
  • Hysteria therapy.
  • Transference therapy.
  • Psychoanalysis.

ANSWER: Psychoanalysis

11. If Psychoanalysis is referred to as “insight” as behavior therapy is referred to as

  • motivation.
  • identification
  • understanding.
  • action.

ANSWER: Action

12. Carl Rogers is associated with which of the following types of therapy

  • directive therapy.
  • client-centered therapy.
  • existential therapy.
  • psychoanalysis.

ANSWER: Client-centered therapy

13. Cognitive therapists are more interested in

  • unconscious thoughts of sex and aggression.
  • only maladaptive behaviour.
  • only visible behaviors.
  • what people think, believe, and feel.

ANSWER: What people think, believe, and feel.

14. Free association is a technique associated with which of the following :

psychoanalysis.
logotherapy.
cognitive therapy.
behavioural therapy.

ANSWER: Psychoanalysis

15. Desensitization is primarily used in clinical settings to

  • strengthen the positive behavior through reward.
  • decrease free-floating anxiety.
  • reduce phobias and anxieties.
  • overcome destructive habits.

ANSWER: reduce phobias and anxieties.

Leave a Reply

error: Content is protected !!