MCQs on Schizophrenia (Jyosilpsycho-hub)

Schizophrenia

01. The term ‘schizophrenia’ was coined by

  • Emil Kraepelin
  • Kurt Schneider
  • Eugen Bleuler
  • DiGeorge

ANSWER: Eugen Bleuler

02. The term ‘Dementia Praecox’ was coined by

  • Eugen Bleuler
  • Emil Kraepelin
  • DiGeorge
  • Kurt Schneider

ANSWER: Emil Kraepelin

03. The term ‘Catatonia’ was coined by

  • Maxwell
  • Kahlbaum
  • Kurt Schneider
  • Eugen Bleuler

ANSWER: Kahlbaum

04. Schneiderian First Rank Symptoms are found in which disorder :

  • schizophrenia
  • Schizoaffective
  • Delusional Disorder
  • Mood Disorder
  • Anxiety Disorder

ANSWER: Schizophrenia

05. Schizophrenia is associated with which of the following personalities ?

  • Asthenic
  • Pyknic
  • Athletic
  • All of the above

ANSWER: Asthenic

06. Late onset schizophrenia is

  • Onset is between 25-30 years
  • Onset is after 45 years
  • Prognosis is poor
  • Visual hallucination is common

ANSWER: Onset is after 45 years

07. Maximum percentage of heritability is seen in which of th following disorder ?

  • Alcohol use Disorder
  • Depression
  • Anxiety Disorder
  • Schizophrenia
  • Manic Disorder

ANSWER: Schizophrenia

08. Bleuler’s symptoms of schizophrenia include all symptoms excluding :

  • Ambivalence
  • Autism
  • Automatism
  • Affective disturbances
  • Loosening of association

ANSWER: Automatism

09. Which neurotransmitter related to schiophrenia is/are :

  • Dopamine
  • Serotonin
  • Acetylcholine
  • Norepinephrine
  • All of the Above

ANSWER: All of the Above

10. Schizophrenia is commonly present in which of these following genetic disorder ?

  • Klinefelter’s syndrome
  • Down’s syndrome
  • DiGeorge syndrome
  • Neurofibromatosis

ANSWER: DiGeorge syndrome

11. Which of the following is not an environmental risk factor for schizophrenia ?

  • Migration
  • Cannabis use
  • Obstetric complication
  • Higher socioeconomic status

ANSWER: Higher socioeconomic status

12. What is the true about schizophrenia except:

  • Autism
  • Ambivalence
  • Hypodopaminergic state
  • Hyperdopaminergic state
  • None of the above

ANSWER: Hypodopaminergic state

13. Schizophrenia is caused by overactivity in which of the following dopaminergic system ?

  • Mesolimbic pathway
  • Nigrostriatal pathway
  • Tuberoinfundibular pathway
  • All of the above

ANSWER:Mesolimbic pathway

14. Schizophrenia is characterized by all of the follwing symptoms excluding :

  • Delusion
  • Elation
  • Catatonia
  • Auditory hallucination

ANSWER: Elation

15. Good Prognosis in schizophrenia is indicated by

  • Affective symptoms
  • Incidious onset
  • Emotional blunting
  • Soft neurological sign

ANSWER: Affective symptoms

16. All of the following are associated with better prognosis in schizophrenia except :

  • Married
  • late onset
  • Acute onset
  • Negative symptoms

ANSWER: Negative symptoms

17. Van Gogh syndrome is found in which disease :

  • Depression
  • OCD
  • Mania
  • Schizophrenia

ANSWER: Schizophrenia

18. Which of the following is the most common cause of premature death in schizophrenia ?

  • Homicide
  • Suicide
  • Toxicity of antipsychotic drugs
  • Infections

ANSWER: Suicide

19. Expressed emotion (EP) is related to which of the following disorder ?

  • Depression
  • mania
  • Schizophrenia
  • Anxiety Disorder

ANSWER: Schizophrenia

20. Alcoholic paranoia is associated with :

  • Delusion
  • Hallucination
  • Drowsiness
  • Impulsivity
  • All of the above

ANSWER: Delusion

Leave a Reply

error: Content is protected !!