Biological Bases of Behaviour (Jyosilpsycho-hub)

Biological Bases of Behaviour

01. The sense of smell depends on the ________ lobe.

  • parietal
  • frontal
  • occipital
  • temporal

ANSWER: Frontal

02. Which of the following is most closely associated with language comprehension?

  • Aphasia
  • Agnosia
  • Broca’s area
  • Wernicke’s area

ANSWER: Wernicke’s area

03. The reflex control center can be used for important life functions, such as heart rate and breathing,

  • forebrain.
  • pituitary gland.
  • medulla.
  • pleasure center.

ANSWER: Medulla

04. Experiments with animals have found pleasure centers to be located in the

  • pituitary gland.
  • hypothalamus.
  • amygdala.
  • left parietal lobe.

ANSWER: Hypothalamus

05. The area of the frontal lobe that directs the body’s muscles is called the

  • somatosensory area.
  • motor cortex.
  • cerebral cortex.
  • associative area.

ANSWER: Motor cortex

06. The two cerebral hemispheres are connected by a band of fibers called

  • connector neurons.
  • the corpus callosum.
  • the cortex.
  • association fibers.

ANSWER: Corpus callosum

07. Language is controlled by the _______ of the brain.

  • right hemisphere
  • occipital lobe
  • left hemisphere
  • subcortical region

ANSWER: Left hemisphere

08. The visual area of the brain is located in the ________ lobe.

  • parietal
  • occipital
  • frontal
  • temporal

ANSWER: Occipital Lobe

09. In most people, the right hemisphere of the brain is in charge of

  • logic.
  • art.
  • language.
  • mathematics.

ANSWER: Art

10. Which of the following is most involved in the production of emotion?

  • The limbic system
  • The occipital lobe
  • The medulla
  • The pituitary gland

ANSWER: Limbic system

11. Broca’s area is located on the

  • right parietal lobe.
  • left frontal lobe.
  • left parietal lobe.
  • right frontal lobe.

ANSWER: Left frontal lobe

12. The cerebral cortex is

  • the two large hemispheres that cover the upper part of the brain.
  • the outer layer of the cerebrum.
  • the highest and largest brain area in humans.
  • the bundle of fibers connecting the cerebral hemispheres.

ANSWER: The outer layer of the cerebrum

13. The hippocampus

  • is part of the hypothalamus.
  • is involved with sensing emotion.
  • is associated with forming lasting memories.
  • has direct connections to the occipital lobe.

ANSWER: is associated with forming lasting memories

14. A new, improved brain imaging technique for measuring glucose metabolism of the brain is called

  • MANSCAN.
  • CT scan.
  • PET scan.
  • MRI.

ANSWER: PET scan

15. The _________ area in the brain acts as a final “switching station” for most incoming sensory information.

  • thalamus
  • superior colliculus
  • reticular formation (RF)
  • autonomic nervous system

ANSWER: Thalamus

16. The _________ is the part of the brain that stores lasting memories.

  • occipital lobe
  • hippocampus
  • hindbrain
  • temporal lobe

ANSWER: Hippocampus

17. The ________ regulates the functioning of other glands.

  • thyroid gland
  • pituitary gland
  • pineal gland
  • adrenal gland

ANSWER: Pituitary gland

18. The brain center for audition is in the _______ lobe.

  • occipital
  • frontal
  • temporal
  • parietal

ANSWER: Temporal

19. The major link between the brain and the glandular system is the

  • CNS.
  • hypothalamus.
  • midbrain.
  • pituitary.

ANSWER: Hypothalamus

20. Damage to the cerebellum would most likely result in

  • a loss of hearing ability.
  • heart stoppage or respiratory failure.
  • a loss of muscular coordination.
  • a reduction in emotional response.

ANSWER: A loss of muscular coordination

Thanks for complete this section. Move to next section.

Human Memory

Learning

Perception

Sensation

Eating Disorder Inventory (EDI) Questionnaire

Beck Depression Inventory-II (BDI-II)

Children’s Depression Inventory (CDI)

If you want to connect with me, click on the below link:-

Facebook group

Instagram

Twitter

Linkedin

Telegram

Youtube

Leave a Reply

error: Content is protected !!