Emotion

01. Which of the following is an assumption of arousal theory ?

  • Zero level of arousal is the most desirable.
  • High levels of arousal are the most desirable.
  • Optimal levels of arousal exist for each person.
  • Optimal levels of arousal exist for various activities.
  • None of the above

ANSWER: Optimal levels of arousal exist for various activities

02. According to the Cannon-Bard theory,

  • the sympathetic and parasympathetic nervous systems work in concert.
  • the thalamus plays a central role in producing emotions.
  • the cerebellum must give the go-ahead for emotion.
  • activity in the occipital and parietal lobes happens simultaneously to produce emotion.

ANSWER: The thalamus plays a central role in producing emotions

03. At the highest levels of arousal,

  • only biological needs can be met.
  • performance on the most complex tasks improves.
  • the individual becomes emotional, frenzied, and disorganized.
  • intellectual products exhibit great creativity.
  • None of the above

ANSWER: The individual becomes emotional, frenzied, and disorganized

04. Kinesics refers to the study of

  • body language.
  • emotional expression.
  • ANS arousal during emotional states.
  • emotional expression in animals and humans.

ANSWER: Body language

05. You are feeling a lot of fear, which part of your brain most likely involved is

  • the midbrain.
  • the amygdala.
  • the left hemisphere.
  • the right hemisphere.

ANSWER: The Amygdala

06. The polygraph or “lie detector” basically measures which component of emotion ?

  • attribution
  • vocal modulation
  • emotional expression
  • physiological arousal
  • None of the above

ANSWER: Physiological arousal

07. The most universally recognized facial expression is

  • smiling.
  • pursed lips.
  • sticking out your tongue.
  • raising your eyebrows.

ANSWER: Smiling

08. If the lateral hypothalamus is destroyed, a animals will

  • drink more water than biologically needed.
  • refuse to drink until forced to do so.
  • eat until it becomes obese.
  • refuse to eat until force fed.

ANSWER: Refuse to eat until force fed

09. If the ventromedial hypothalamus is destroyed, a animal will

  • refuse to eat until forced to do so.
  • drink excessively.
  • eat until it becomes obese.
  • refuse to drink until forced to do so.

ANSWER: Animal until it becomes obese

10. The hypothalamus has _____________ hunger center(s).

  • no control over
  • total control over
  • the most direct control over
  • None of the Above

ANSWER: The most direct control over

11. The most critical physiological factor controlling hunger is the

  • taste of food.
  • level of blood sugar.
  • presence of stomach contractions.
  • presence of weakness or fatigue.

ANSWER: Level of blood sugar

12. The researchers are confident that the facial expressions of ___________ will be recognized by people of all cultures, and that they will be assured that the facial expressions of ______________ will be universal.

  • sadness; surprise
  • anger; contempt
  • fear; interest
  • disgust; horror

ANSWER: Sadness; surprise

13. The maintenance of steady states of temperature and blood pressure are examples of

  • thermostasis.
  • homeostasis.
  • intrinsic motivation.
  • biological rhythm.

ANSWER: Homeostasis

14. Which theory of emotion states that bodily changes PRECEDE emotion and that we experience an emotion AFTER our body reacts ?

  • the Cannon-Bard theory
  • attribution theory
  • the common-sense theory
  • the James-Lange theory

ANSWER: The James-Lange theory

15. The polygraph’s most common error is to

  • fail to detect persons who are guilty.
  • identify as guilty persons who are innocent.
  • fail to detect persons who can lie without anxiety.
  • identify as innocent persons who are easily aroused.

ANSWER: Identify as guilty persons who are innocent

16. Which theory holds that we are afraid because we run or are angry because we strike ?

  • attribution
  • cognitive
  • James-Lange
  • Cannon-Bard
  • None of the above

ANSWER: James-Lange Theory

17. Which theory states that emotions are organized in the brain and that emotional feelings and bodily expressions occur simultaneously ?

  • the common sense theory
  • the Cannon-Bard theory
  • attribution theory
  • the James-Lange theory
  • None of the above

ANSWER: The Cannon-Bard theory

18. The satiety system is to the feeding system as the _____________ hypothalamus is to the ____________ hypothalamus.

  • ventromedial; lateral
  • lateral; ventromedial
  • nonhomeostatic; homeostatic
  • cyclic; episodic
  • None of the above

ANSWER: Ventromedial; lateral

19. A part of the nervous system that prepares the body for emergencies is the ___________ division.

  • parasympathetic
  • sympathetic
  • somatic
  • adaptive

ANSWER: Sympathetic

20. The __________ theory describes the relationship between arousal level, task difficulty, and efficiency of performance.

  • arousal theory
  • drive reduction theory
  • Yerkes-Dodson Law
  • inverted-U function
  • None of the above

ANSWER: Yerkes-Dodson Law

21. Electrically stimulating the lateral hypothalamus will cause a animals to

  • start eating.
  • stop eating.
  • start drinking.
  • stop drinking.
  • None of the above

ANSWER: Start eating

Leave a Reply

error: Content is protected !!