Human Development MCQs

Human Development

01. Who stated that at each stages of life human being facing a specific psychosocial dilema ?

  • James Goleman
  • Erik Erikson
  • Sigmund Freud
  • Lawrence Kohlberg

ANSWER: Erik Erikson

02. Lack of bowel control in children is called as

  • enuresis.
  • analism.
  • encopresis.
  • anorexia nervosa.

ANSWER: Encopresis

03. According to Erikson, in the first year of life a major conflict is happened in which stage

  • trust versus mistrust.
  • autonomy versus shame and doubt.
  • initiative versus guilt.
  • relatedness versus isolation.

ANSWER: Trust versus mistrust

04. Lawrence Kohlberg is famous for his research in the area of _________ development.

  • Cognitive
  • Physical
  • Moral
  • Motor

ANSWER: Moral

05. According to Kubler-Ross, the common order of emotional reactions in preparing for death is

  • Anger, depression, bargaining, denial, acceptance.
  • Depression, anger, denial, bargaining, acceptance.
  • Denial, anger, bargaining, depression, acceptance.
  • Anger, depression, denial, bargaining, acceptance.

ANSWER: Denial, Anger, Bargaining, Depression, Acceptance

06. Which of the following is the most common life stages ?

  • Old adulthood
  • Infancy
  • Late adolescence
  • Later adulthood

ANSWER: Infancy

07. Grief defined as

  • the intense emotional state that follows the death of a lover, friend, or relative.
  • the period during which a person seems dazed or numb and shows little emotion.
  • the period of emotional adjustment that follows the death of a loved one.
  • demoralization and discouragement.

ANSWER: the intense emotional state that follows the death of a lover, friend, or relative

08. Mutism, self-destructive behavior, and echolalia are symptoms of

  • ADHD.
  • Childhood autism.
  • Anorexia nervosa.
  • Dyslexia.

ANSWER: Childhood autism

09. Lack of bladder control is called as

  • colitis.
  • anorexia.
  • enuresis.
  • encopresis.

ANSWER: Enuresis

10. Kohlberg defined the three levels of moral development as

  • conditional, unconditional, and postconditional.
  • Premoral, moral, postmoral.
  • preconventional, conventional, and postconventional.
  • premoral, conventional, and postethical.

ANSWER: Preconventional, Conventional, and Postconventional

11. Which of the following pairings of stages from Erikson, Gould, and Levinson are comparable ?

  • intimacy – escape from dominance – age 30 transition
  • intimacy – crisis of questions – midlife transition
  • generativity – leaving the family – age 50 transition
  • generativity – crisis of urgency – midlife transition

ANSWER: Generativity – crisis of urgency – midlife transition

12. The onset of puberty for boys is between ________ years; for girls it is between _________ years of age.

  • 9-13; 10-12
  • 13-16; 11-14
  • 8-11; 9-13
  • 11-14; 13-16

ANSWER: 13-16; 11-14

13. Elizabeth Kubler-Ross is famous for her research in the field of

  • death and dying.
  • adolescent behavior.
  • coping with stress.
  • eating disorders.

ANSWER: Death and dying

14. Bereavement refers to

  • the period of emotional adjustment that follows the death of a loved one.
  • the period of demoralization and discouragement.
  • the intense emotional state that follows the death of a lover, friend, or relative.
  • the period during which a person seems dazed or numb and shows little emotion.
  • All of these above

ANSWER: The period of emotional adjustment that follows the death of a loved one.

15. A failure to develop a consistent identity in child results in

  • isolation.
  • inferiority.
  • role confusion.
  • stagnation.

ANSWER: Role confusion

Leave a Reply

error: Content is protected !!