Perception (Jyosilpsycho-hub)

Perception

Perception and sensation are two distinguish processes but they are very closely related. Perception consists of sensations and their meanings. It is a combination of many kinds of sensations. Their meanings are known through images of past experiences. Suppose, you perceive a mango by combining the sensations of its taste, smell, touch, colour, shape, size, etc. into a unity. You refer them to an object, which occupies a portion of space in the external world, and recall its name. You may perceive some its other qualities, e.g., smell, taste, touch, etc. You combine these sensation and images into a unity. Thus, Perception is a combining activity. It gives the knowledge of meaningful objects. In this section you will be able to get multiple choice question related to perception.

01. When traveling in a car, near objects seem to move past you faster than distant objects. This is called

  1. Relative size.
  2. Relative motion.
  3. Aerial perspective.
  4. Linear perspective.

ANSWER: Relative motion

02. The most basic perceptual organization is

  1. Figure-ground.
  2. Size constancy.
  3. Shape constancy.
  4. Depth perception.

ANSWER: Figure-ground

03. Illusions are

  1. The result of innate mechanisms.
  2. Not based on external reality.
  3. Distortions of existing stimuli.
  4. The same as hallucinations.

ANSWER: Distortions of existing stimuli

04. Psychologists believe that depth perception is

  1. Imprinted.
  2. Partly learned and partly innate.
  3. Innate.
  4. learned.

ANSWER: Partly learned and partly innate

05. POGO cartoons are made up of thousands of still pictures, but we see motion in these cartoons because of

  1. Stroboscopic movement.
  2. The Müller-Lyer illusion.
  3. Motion parallax.
  4. Linear perspective.

ANSWER: Stroboscopic movement

06. Which of the following is a monocular depth cue?

  1. Convergence
  2. Divergence
  3. Linear perspective
  4. Retinal disparity

ANSWER: Linear perspective

07. To perceive the size of an object remaining the same even though the retinal image changes is called

  1. Retinal disparity.
  2. Psychophysics.
  3. Perceptual closure.
  4. Size constancy.

ANSWER: Size constancy

08. The tendency to fill in gaps in the perception of a figure is called

  1. Figure-ground.
  2. Continuation.
  3. Sensory completion.
  4. Closure.

ANSWER: Closure

09. Without understanding a puzzle it turns out what it would have to portray

  1. Synthesis.
  2. Top-down processing.
  3. Bottom-up processing.
  4. Holistic reasoning.

ANSWER: Bottom-up processing

10. Which of the following is considered a monocular cue for depth?

  1. Convergence
  2. Accommodation
  3. Depth perspective
  4. Singularity

ANSWER: Convergence

11. Closure, nearness, similarity, and continuation are categories of

  1. Cognitive organization.
  2. Perceptual integration.
  3. Perceptual (Gestalt) organization.
  4. Cognitive style.

ANSWER: Perceptual (Gestalt) organization

12. Attention is aroused by

  1. Contrast or change in stimulation.
  2. Subliminal stimuli.
  3. Subtle differences in stimuli.
  4. Bright stimuli.

ANSWER: Contrast or change in stimulation

13. The tendency to complete a figure is called

  1. Continuity.
  2. Closure.
  3. Continuation.
  4. Similarity.

ANSWER: Closure

14. The moon illusion is best explained by

  1. Convergence.
  2. The effects of depth cues on apparent distance.
  3. The perceptual closure effect.
  4. Magnification caused by the denser atmosphere along the horizon.

ANSWER: The effects of depth cues on apparent distance

15. The information surrounding a stimulus is known as the

  1. Aura.
  2. Adaptation level.
  3. Context.
  4. Internal frame of reference.

ANSWER: Context

16. Environmental features, or messages from the body, that provide information about distance and location is called as

  1. Depth cues.
  2. Muscular cues.
  3. Sensations.
  4. Size-distance phenomena.

ANSWER: Depth cues

17. The perceived ability to predict future events is called

  1. Psychokinesis.
  2. Telepathy.
  3. Clairvoyance.
  4. Precognition.

ANSWER: Precognition

18. An area that mainly focuses on the psychology of work and the adaptation of machines for human use

  1. Systems psychology.
  2. Social psychology.
  3. Engineering psychology.
  4. Environmental psychology.

ANSWER: Engineering psychology

19. A person living in the desert calls a 60 degree day “cold” while a person living in Alaska calls it “hot”. Their perceptions differ because of

  1. Temperature parallax.
  2. Perceptual constancy.
  3. Attention shifts.
  4. Their frame of reference.

ANSWER: Their frame of reference

20. The analysis of the features and information beginning with the construction in a complete perception is known as

  1. Top-down processing.
  2. Bottom-up processing.
  3. Perceptual expectancy.
  4. Gregory’s phenomenon.

ANSWER: Bottom-up processing

Thanks for complete this section. Move to next section.

Sensation

What is Porteus Maze Test (PMT)?

Eating Disorder Inventory (EDI) Questionnaire

Beck Depression Inventory-II (BDI-II)

Children’s Depression Inventory (CDI)

Leave a Reply

error: Content is protected !!