Sensation mcq (Jyosilpsycho-hub)

Sensation

Sensation is the input about the physical world obtained by our sensory receptors, and sensation is the process by which the brain selects, organizes and interprets these sensations. A sensation is the simplest cognition. It is a simple impression produced in the mind by a stimulus. The stimulus acts upon a sense-organ or the peripheral extremity of a sensory nerve; the impression or nerve-excitation is conducted by the sensory nerve to a sensory centre in the brain; then, sensation is produced in the mind. This is the case with sensations of colours, sounds, tastes, smells, heat, cold, etc Stimuli are either external to the organism or within the organism. They are neither extra-organic or intra-organic Organic sensations of hunger, thirst, fatigue, headache, etc. are produced by the internal conditions of the organism. They have no special sense-organs. Sensations are simple impressions of some qualities. But their meanings are not known. As soon as their meanings are interpreted, they become perceptions.

01. Information picked up by the body’s receptor cells is termed as

  1. Adaptation.
  2. Sensation.
  3. Cognition.
  4. Perception.

ANSWER: Sensation

02. Night vision is mainly due to an increase in

  1. Peripheral vision.
  2. The sensitivity of the lens.
  3. Rhodopsin.
  4. Visual acuity.

ANSWER: Rhodopsin

03. The frequency of a sound determines its

  1. Amplitude.
  2. Pitch.
  3. Hue.
  4. Intensity.

ANSWER: Pitch

04. Information processed below the normal level of awareness is called

  1. Psychophysical.
  2. Subliminal.
  3. Adaptive.
  4. Subnormal.

ANSWER: Subliminal

05. Brain cells that analyze incoming sensory information into lines, angles, shading, and movement are called

  1. Feature detectors.
  2. Vision neurons.
  3. Sight cells.
  4. Second stage sensors.

ANSWER: Feature detectors

06. Photoreceptors are the __ sensitive cells that line the retina.

  1. Combination
  2. Light
  3. Wide band
  4. Narrow band

ANSWER: Light

07. Sensory adaptation is normally most rapid for the sense of

  1. Vision.
  2. Olfaction.
  3. Taste.
  4. Kinesthesis.

ANSWER: Olfaction

08. Trichromatic theory states that there are three kinds of __ in the eye.

  1. ganglion cells
  2. cones
  3. rods
  4. iopolar cells

ANSWER: Cones

09. The cones of the retina

  1. are densely packed in the periphery of the retina.
  2. are specialized for black, white, and gray sensations.
  3. function best in bright light.
  4. are responsible for night vision.

ANSWER: function best in bright light

10. The external, or visible, part of the ear is called the

  1. cochlea.
  2. pinna.
  3. inner ear.
  4. tympanic membrane.

ANSWER: Pinna

11. __ is concerned with relating changes in physical stimuli to corresponding psychological sensations.

  1. Physiological psychology
  2. Psychokinesis
  3. Psychophysics
  4. Psychometry

ANSWER: Psychophysics

12. One of the more touch-sensitive areas of the human body is the

  1. face.
  2. thigh.
  3. back.
  4. upper arm.

ANSWER: Face

13. Unpleasant stimuli may raise the threshold for recognition. This phenomenon is called

  1. perceptual defense.
  2. unconscious guard.
  3. aversive stimulation.
  4. absolute threshold.

ANSWER: perceptual defense

14. Black and white vision with greatest sensitivity under low levels of illumination describes the function of

  1. the cones.
  2. the visual pigments.
  3. the rods.
  4. the phosphenes.

ANSWER: The rods

15. Film is to camera as __ is to eye.

  1. retina
  2. iris
  3. lens
  4. pupil

ANSWER: Retina

16. Which of the following body areas is most sensitive to pain?

  1. The buttocks
  2. The cheek
  3. The thumb pad
  4. Behind the knee

ANSWER: The cheek

17. Which theory of hearing explains the perception of lower sounds?

  1. Tone
  2. Place
  3. Frequency
  4. Auditory

ANSWER: Frequency

18. The final step (within the ear) required to convert vibrations into sound sensations is movement of the

  1. Pinna.
  2. Ossicles.
  3. Hair cells.
  4. Cochlea.

ANSWER: Hair cells

19. The ringing sensation following exposure to loud sounds is called

  1. Olfaction.
  2. Tinnitus.
  3. Anosmia.
  4. Gustation.

ANSWER: Tinnitus

20. Taste buds are mainly located

  1. near the back of the tongue.
  2. near the tip of the tongue.
  3. near the middle of the tongue.
  4. on the top side of the tongue especially around the edges.

ANSWER: On the top side of the tongue especially around the edges

Thanks for complete this section. Move to next section.

What is Porteus Maze Test (PMT)?

What is Luria-Nebraska Neuropsychological Battery (LNNB) ?

Eating Disorder Inventory (EDI) Questionnaire

Children’s Depression Inventory (CDI)

Beck Depression Inventory-II (BDI-II)

Leave a Reply

error: Content is protected !!